Owsianka z gruszką (5 przemian)

Składniki:

  • woda - 3 szklanki
  • migdały - 3 łyżki
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • cynamon - 1 szczypta
  • świeży imbir - 1 plaster
  • sól morska - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 0.5 łyżeczek
  • kurkuma - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Jest to owsianka wg pięciu przemian. Symbol przemiany podany jest w nawiasie na początku każdego kroku. Pomiędzy kolejnymi przemianami należy odczekać pewien czas, ja czekam ok. 1-2 min.
  2. Podpraż płatki owsiane na suchej patelni. Jeżeli nie chcesz podprażać płatków, dodaj je w przemianie Metalu.
  3. [O] Zagotuj wodę. Dodaj podprażone płatki
  4. [Z] Wsyp pokrojone daktyle, gruszkę pokrojoną w kostkę (razem ze skórą), migały (można przepołowić), wiórki kokosowe, cynamon wg uznania
  5. [M] Wrzuć plasterek imbiru (bez skóry)
  6. [W] Dodaj trochę soli morskiej
  7. [D} Wlej kilka kropel soku z cytryny
  8. [O] Dodaj szczyptę kurkumy
  9. Gotuj na małym ogniu 10-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać
  10. [Z] Jeśli chcesz po ugotowaniu możesz dodać łyżkę masła (nie margaryny)