Orzeźwiający deser na upalne dni

Składniki:

  • świeże truskawki - 1 kilogram
  • zimny arbuz - 8 plastrów
  • zimne mleko - 3 szklanki
  • kakao - 1 szczypta
  • bita śmietana w proszku - 1 opakowanie
  • wafle - 4 plastry

Sposób przygotowania:

  1. Zimnego arbuza pokroić na 8 plastrów. Położyć na dnie kufla lub szklanki. Posypać lekko kakao. Położyć wafle, ile się chce.
  2. Do wysokiego naczynia wlać 3/4 zimnego mleka, dodać zawartość bitej śmietany w proszku. Ubić bitą śmietaną i dodać do szklanki. Zostawić trochą (ok. salaterkę). Przykryć waflami.
  3. Pokroić truskawki na 2 połowy i położyć na waflach . Truskawki przykryć waflami lub posypać kakao.
  4. Resztę zostawionej śmietany miksujemy z 2 łyżkami kakao. Powstaje czekoladowa bita śmietana :) Bita śmietana ma uzyskać czekoladowy kolor. Dodajemy do szklanki.
  5. Można przyozdobić truskawką lub posypać kakao. Nie radzę zostawiać tego deseru w lodówce na więcej niż 1 godzinę. Smacznego :)