Paciaja mazowiecka

Składniki:

  • mięso mielone - 50 dekagramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • ryż lub makaron - 1 gram
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • marchewka - 25 dekagramów
  • kapusta - 25 dekagramów
  • seler - 25 dekagramów
  • cebula - 25 dekagramów
  • margaryna - 5 dekagramów
  • posiekane świeże zioła - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i obrane warzywa zetrzyj na tarce i skrop je sokiem z cytryny.
  2. Mięso przesmaż na rozgrzanym oleju i dopraw go Przyprawą do mięs Knorr. W między czasie ugotuj ryż lub makaron.
  3. Do koncentratu pomidorowego dodaj pół szklanki wody, przyprawę do zup i zioła, wymieszaj.
  4. Warzywa dodaj do mięsa wraz z mieszaniną koncentratu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, przez cały czas należy mieszać sos. Doprawić do smaku i podawaj z ryżem lub makaronem. Można ozdobić natką pietruszki.