Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1.3 szklanki

0.5 kilograma

0.3 opakowania

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

0.25 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1/3 szklanki ciepłego mleka + 1 łyżeczce cukru rozpuścić drożdże.

Krok 2

Resztę mleka podgrzać.

Krok 3

Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników − oprócz żółtek.

Krok 4

Lekko wymieszać i dodać żółtka.

Krok 5

Wyrobić dobrze ciasto tak, aby nie było za twarde.

Krok 6

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 7

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1,5 − 2 cm−wierzchu ciasta nie sypać mąką.

Krok 8

Szklanką wycinać kółka.

Krok 9

Na środek kółka nałożyć marmolady i zaklejać formując kule.

Krok 10

Piec w rozgrzanym oleju, co chwilę obracając, na złoty kolor.

Krok 11

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Krok 12

Na lukier można posypać skórkę pomarańczową lub wiórki czekoladowe.

Krok 13

Lukier: 3 łyżki wody z sokiem z cytryny + 1 szklanka cukru pudru.

Krok 14

Mieszać łyżeczką na jednolitą konsystencję.

Krok 15

Powstały lukier nałożyć na pączki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej