Pączki hiszpańskie
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • olej do smażenia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować mleko z Kasią i szczyptą soli.
  2. Zmniejszyć ogień i na wrzątek wsypać całą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
  3. Gładkie ciasto wystudzić.
  4. Ciasto zmiksować z wybijanymi kolejno jajkami.
  5. Ciasto przełożyć do szprycki cukierniczej z największą rozetką.
  6. Wyciskać na pergamin kółka ciasta o średnicy 6 cm.
  7. Papier pociąć na kwadraty.
  8. Olej rozgrzać, wrzucać partiami pączki (papierem do góry-po kilku sekundach odchodzi).
  9. Smażyć na wolnym ogniu 4-6 min., aż lekko się zrumienią. Odsączyć na bibule, wystudzić i polukrować. Smacznego!