Pączki mojej teściowej
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • olej - 2 łyżki
  • żółtko - 5 sztuk
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • smalec do smażenia - 1 unit
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit
  • spirytus - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • konfitura z płatków róż - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki.
  3. Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki.
  5. Następnie wlać do miski mleko, dodać sól i spirytus (lub ocet).
  6. Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej tak długo, aż będzie odstawać od ręki.
  7. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  8. Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm.
  9. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury i zamykać pączki, formując kulki.
  10. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu.
  11. Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  12. Smażenie zacząć od strony nieklejonej.
  13. Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).