Przygotowanie |
Krok 1 |
Z drożdży, 1/3 szkl. ciepłego mleka, łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy, żeby nie było grudek, odstawiamy do wychłodzenia. |
Krok 3 |
Do zaparzonej letniej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie łączymy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. |
Krok 4 |
Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, skórkę z cytryny, wódkę, składniki łączymy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. |
Krok 5 |
Gdy będzie gładkie, dodajemy roztopioną Kasię i wyrabiamy, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. |
Krok 6 |
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę. Wykrajamy szklanką ciasto i nadziewamy marmoladą lub czekoladą, zlepiamy, formujemy pączki, układamy do lekkiego jeszcze wyrośnięcia. |
Krok 7 |
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec), rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy na bibułkę. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem bądź czekoladą. Smacznego! |