Pączki parzone

1


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna4.75 szklanek
drożdże40 gramów
żółtka8 sztuk
jajka2 sztuki
mleko2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
cukier puder0.5 szklanek
wódka25 mililitrów
skórka z 1 cytryny1 sztuka
sól1 szczypta
Nadzienie:
marmolada lub czekolada1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Z drożdży, 1/3 szkl. ciepłego mleka, łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy, żeby nie było grudek, odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 3
Do zaparzonej letniej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie łączymy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 4
Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, skórkę z cytryny, wódkę, składniki łączymy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Krok 5
Gdy będzie gładkie, dodajemy roztopioną Kasię i wyrabiamy, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę. Wykrajamy szklanką ciasto i nadziewamy marmoladą lub czekoladą, zlepiamy, formujemy pączki, układamy do lekkiego jeszcze wyrośnięcia.
Krok 7
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec), rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy na bibułkę. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem bądź czekoladą. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl