Pączki pieczone
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • suszone drożdże - 12 gramów
  • mleko - 125 mililitrów
  • cukier - 60 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • konfitura - 200 gramów
  • gruby cukier kryształ - 100 gramów
  • orzechy włoskie w skorupkach - 20 sztuk
  • olej - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
  2. Kasię rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera.
  3. Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
  4. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  5. Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając.
  6. Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem.
  7. Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane.
  8. Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.