Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. |
Krok 2 |
Kasię rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera. |
Krok 3 |
Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć. |
Krok 4 |
Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. |
Krok 5 |
Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając. |
Krok 6 |
Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem. |
Krok 7 |
Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. |
Krok 8 |
Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur. |