Pączki pieczone

63


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka250 gramów
suszone drożdże12 gramów
mleko125 mililitrów
cukier60 gramów
jajko2 sztuki
sól1 szczypta
konfitura200 gramów
gruby cukier kryształ100 gramów
orzechy włoskie w skorupkach20 sztuk
olej0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
Krok 2
Kasię rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera.
Krok 3
Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
Krok 4
Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Krok 5
Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając.
Krok 6
Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem.
Krok 7
Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane.
Krok 8
Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl