Pączki ptysiowe ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 litra

1 szczypta

25 dekagramów

6 sztuk

5 dekagramów

25 dekagramów

6 łyżek

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku gotujemy mleko z solą i Kasią, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy całą mąkę.

Krok 2

Ponownie stawiamy garnek na gaz i energicznie mieszamy do czasu, aż mąka stanie się szklista.

Krok 3

Gdy ciasto przestygnie, wbijamy po jednym jajku i ucieramy.

Krok 4

Rodzynki sparzmy wrzątkiem (najlepiej na sitku albo moczymy przez chwilę w gorącej wodzie, odlewamy i osuszamy), śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 5

Zarówno śliwki, jak rodzynki mieszamy z ciastem.

Krok 6

Ciasto zrobione, bierzemy się za smażenie. Tłuszcz rozgrzewamy (do około 175-180 stopni, ale jak nie mamy odpowiedniego sprzętu do sprawdzenia temperatury, to też sobie poradzimy: kawałeczek ciasta rzucamy na tłuszcz i jeżeli zaraz zacznie skwierczeć i ładnie się rumienić, to jest OK) w garnku lub frytkownicy.

Krok 7

W oleju na moment zanurzamy łyżkę i odcinając nią niewielkie porcje ciasta, wrzucamy po kilka do oleju.

Krok 8

Smażymy na złotobrązowy kolor.

Krok 9

Po wyjęciu z oleju odsączamy na bibule i jeszcze gorące obficie posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki ptysiowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej