Pączki ptysiowe ze śliwkami

- Krok 1W rondelku gotujemy mleko z solą i Kasią, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy całą mąkę.
- Krok 2Ponownie stawiamy garnek na gaz i energicznie mieszamy do czasu, aż mąka stanie się szklista.
- Krok 3Gdy ciasto przestygnie, wbijamy po jednym jajku i ucieramy.
- Krok 4Rodzynki sparzmy wrzątkiem (najlepiej na sitku albo moczymy przez chwilę w gorącej wodzie, odlewamy i osuszamy), śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Krok 5Zarówno śliwki, jak rodzynki mieszamy z ciastem.
- Krok 6Ciasto zrobione, bierzemy się za smażenie. Tłuszcz rozgrzewamy (do około 175-180 stopni, ale jak nie mamy odpowiedniego sprzętu do sprawdzenia temperatury, to też sobie poradzimy: kawałeczek ciasta rzucamy na tłuszcz i jeżeli zaraz zacznie skwierczeć i ładnie się rumienić, to jest OK) w garnku lub frytkownicy.
- Krok 7W oleju na moment zanurzamy łyżkę i odcinając nią niewielkie porcje ciasta, wrzucamy po kilka do oleju.
- Krok 8Smażymy na złotobrązowy kolor.
- Krok 9Po wyjęciu z oleju odsączamy na bibule i jeszcze gorące obficie posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie