Pączki z dziurką
  • 35 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • Carte d'Or Tiramisu - 560 gramów
  • olej arachidowy - 750 mililitrów
  • cukier - 75 gramów
  • dżem morelowy - 250 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • pączki
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 75 gramów
  • drożdże instant - 14 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 55 gramów
  • mleko - 90 mililitrów
  • woda - 90 mililitrów
  • ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek
  • sól - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzać mleko i wodę do temperatury ok. 36 stopni, zdjąć z ognia. Wszystkie składniki na pączki umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta, miksować na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut aż ciasto stanie się błyszczące, gładkie i elastyczne.
  2. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyjąć i odstawić ciasto do dalszego wyrastania na dwie godziny lub tak długo, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyjąć ciasto, rozwałkować je na placek o grubości 1 ½, umieszczając między dwiema warstwami papieru do pieczenia i posypując minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 6 cm, w każdym z nich wyciąć otwór na środku za pomocą przyrządu do wydrążania jabłek, który następnie poszerzyć palcami do średnicy 2-2 ½ cm. Porcje ciasta umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej niewielką ilością mąki. Resztki ciasta zebrać, połączyć i ponownie rozwałkować, nie zagniatając zbyt intensywnie, tak aby otrzymać 16-20 pączków.
  4. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut aż podwoją swoją wielkość. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni i smażyć na nim po 3-4 pączki przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Odsączyć pączki na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze.
  5. Podgrzać dżem morelowy wymieszany z sokiem z cytryny.
  6. Podawać porcje deseru składające się z dwóch pączków, kulki lodów i sosu z dżemu morelowego.