Pączki z nadzieniem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 200*C °C

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • drożdże - 10 dekagramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • spirytus - 2 łyżki
  • mąka - 1 opakowanie
  • smalec - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier i Kasię rozpuścić w garnku, wystudzić. Gdy mleko będzie miało pokojową temperaturę odlać około szklankę, a resztę przelać do miski.
  2. Drożdże rozkruszyć i rozrobić ze szklanką mleka, odstawić do wyrośnięcia.
  3. Żółtka wbić do miski, wlać spirytus i wymieszać. Kiedy drożdże urosną połączyć z resztą mleka. Wsypywać powoli mąkę urabiając ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale nie klejące. Po urobieniu, ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, kulać pączki, wkładając do nich nadzienie (mogą to być powidła, ugotowany budyń, draże).
  5. Odczekać, aż pączki znów urosną, a następnie smażyć je na smalcu (pączki muszą w nim pływać) do zarumienienia po obu stronach.