Pączki z nadzieniem

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mleko2 szklanki
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
drożdże10 dekagramów
żółtko6 sztuk
spirytus 2 łyżki
mąka1 opakowanie
smalec1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mleko, cukier i Kasię rozpuścić w garnku, wystudzić. Gdy mleko będzie miało pokojową temperaturę odlać około szklankę, a resztę przelać do miski.
Krok 2
Drożdże rozkruszyć i rozrobić ze szklanką mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3
Żółtka wbić do miski, wlać spirytus i wymieszać. Kiedy drożdże urosną połączyć z resztą mleka. Wsypywać powoli mąkę urabiając ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale nie klejące. Po urobieniu, ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, kulać pączki, wkładając do nich nadzienie (mogą to być powidła, ugotowany budyń, draże).
Krok 5
Odczekać, aż pączki znów urosną, a następnie smażyć je na smalcu (pączki muszą w nim pływać) do zarumienienia po obu stronach.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl