Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • drożdże - 80 gramów
  • mąka - 1 kilogram
  • mleko - 250 mililitrów
  • masło - 250 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • marmolada z róży - 300 mililitrów
  • cukier puder - 200 gramów
  • woda - 100 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • smalec do smażenia lub olej - 250 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj drożdże z dwiema łyżeczkami cukru i zalej lekko podgrzanym mlekiem. Kiedy się rozpuszczą, połącz je z utartymi z cukrem żółtkami i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Mieszając, wsypuj przesianą przez sito mąkę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Oprószone mąką ciasto przełóż na stolnice i uformuj kulki. Łyżką nakładaj do nich marmoladę i zawijaj pod spód. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Po 15 min. przebij pączki szpikulcem i odłóż na kolejne 15 min.
  3. Smaż w czystym smalcu (lub oleju) , przewracając od czasu do czasu, aż do uzyskania brązowego koloru. Cukier puder połącz z wodą i roztrzep do uzyskania gęstego lukru. Maczaj w nim lekko ostudzone paczki. Możesz je posypać skórką z pomarańczy. Smacznego życzę :)