Pad Thai - makaron smażony po tajsku

20


Średnie


65 min.


2 os.

Składniki
makaron ryżowy200 gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr1 opakowanie
olej arachidowy50 gramów
dymka 2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
papryczka chili czerwona 1 sztuka
marchewka1 sztuka
zielona fasolka100 gramów
brokuły100 gramów
czerwona papryka1 sztuka
orzeszki ziemne75 gramów
kiełki sojowe50 gramów
natka kolendry do dekoracji1 garść
pasta z tamaryndowca1 łyżka
jasny sos sojowy2 łyżki
miód1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek producenta i odstaw na bok.
Krok 2
Chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Dymkę pokrój w plasterki, a marchewkę i paprykę w cienkie paseczki.
Krok 3
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Oddzielnie z fasolką ugotuj do miękkości i następnie przepłucz zimną wodą.
Krok 4
Na dużej patelni WOK lub zwykłej smaż czosnek, chilli i cebulkę ciągle mieszając. Dodaj brokuły, marchew, makaron i fasolę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody dodaj pastę z tamaryndowca, miód i sos sojowy.
Krok 6
Wlej przygotowany sos do makaronu, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj z natką kolendry i kiełkami na wierzchu. Posyp również pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl