Pad Thai - makaron smażony po tajsku
  • 65 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • chiński makaron jajeczny - 200 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • olej arachidowy - 50 gramów
  • dymka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chili czerwona - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • zielona fasolka - 100 gramów
  • brokuły - 100 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • orzeszki ziemne - 75 gramów
  • kiełki sojowe - 50 gramów
  • natka kolendry do dekoracji - 1 garść
  • pasta z tamaryndowca - 1 łyżka
  • jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według wskazówek producenta i odstaw na bok.
  2. Chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Dymkę pokrój w plasterki, a marchewkę i paprykę w cienkie paseczki.
  3. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Oddzielnie z fasolką ugotuj do miękkości i następnie przepłucz zimną wodą.
  4. Na dużej patelni WOK lub zwykłej smaż czosnek, chilli i cebulkę ciągle mieszając. Dodaj brokuły, marchew, makaron i fasolę.
  5. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody dodaj pastę z tamaryndowca, miód i sos sojowy.
  6. Wlej przygotowany sos do makaronu, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj z natką kolendry i kiełkami na wierzchu. Posyp również pokruszonymi orzechami ziemnymi.