Paella marinera

5


Łatwe


180 min.


6 os.

Składniki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny40 mililitrów
mrożona mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd)200 gramów
mule w puszce (pikantne)1 puszka
kilka ziarenek pieprzu czerwonego
zielona papryka1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
żółta papryka1 sztuka
igołomska papryka1 sztuka
pomidory krojone bardzo dobrej jakości w gęstym sosie1 słoik
słodka czerwona papryka2 łyżeczki
wędzona papryka1 łyżeczka
duży ząbek czosnku starty na tarce2 sztuki
dobry koncentrat pomidorowy1 puszka
ryż do paelli (suchy)350 gramów
białe hiszpańskie wino wytrawne130 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Bulion szafranowy:
woda1 litr
pieprz czerwony1 łyżeczka
cebula (obrana)0.5 sztuk
pietruszka1 sztuka
duża marchewka2 sztuki
kawałeczek kapusty włoskiej
kawałek pora
kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku
oliwa extra virgin2 łyżki
sos sojowy1 łyżka
sos rybny4 łyżki
nitki szafranu2 szczypty
sól do smaku
Do podania:
oliwa extra virgin
listki natki pietruszki
posiekany szczypiorek
cytryna (umyta, sparzona i pokrojona w cząstki razem ze skórką)1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników na bulion ugotować bulion, powoli i pod przykryciem. Po wyłączeniu gazu zostawić na około pół godziny, następnie przecedzić i odstawić na bok. Bulion można przygotować znacznie wcześniej (nawet dzień wcześniej).
Krok 2
Owoce morza należy rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ściereczce. Na patelni (Jeśli macie patelnię do paelli to super, jeśli nie, wystarczy zwykła patelnia o standardowej średnicy ok. 28 cm) rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek! Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć. Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok.
Krok 3
Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając, smażyć przez około 4 minuty.
Krok 4
Teraz dodać starty czosnek i puszkę pomidorów. Mieszając smażyć na dość dużym ogniu, nie więcej niż 3 minuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając, aby całość ładnie pyrkała na ogniu.
Krok 5
Mieszamy ostatni raz i na wierzch dajemy nasze wszystkie owoce morza, przykrywamy folią aluminiową (nie pokrywką!) i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy już. Po tym czasie wyłączamy gaz i ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii. Po 5 minutach ściągamy folię.
Krok 6
Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo - kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed owocami morza. Po tym daniu im przejdzie. Moje dzieci wychowane na kuchni włoskiej, bez obaw sięgnęły po to hiszpańskie danie. W domu unosił się zapach cytryny, pietruszki i roześmianych,gwarnych portów rybackich. Buen provecho!
Autor: Z Kuchni Do KuchniPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl