Paella marinera
  • 180 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
  • mrożona mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd) - 200 gramów
  • mule w puszce (pikantne) - 1 puszka
  • kilka ziarenek pieprzu czerwonego
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • igołomska papryka - 1 sztuka
  • pomidory krojone bardzo dobrej jakości w gęstym sosie - 1 słoik
  • słodka czerwona papryka - 2 łyżeczki
  • wędzona papryka - 1 łyżeczka
  • duży ząbek czosnku starty na tarce - 2 sztuki
  • dobry koncentrat pomidorowy - 1 puszka
  • ryż do paelli (suchy) - 350 gramów
  • białe hiszpańskie wino wytrawne - 130 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • bulion szafranowy
  • woda - 1 litr
  • pieprz czerwony - 1 łyżeczka
  • cebula (obrana) - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 1 sztuka
  • duża marchewka - 2 sztuki
  • kawałeczek kapusty włoskiej
  • kawałek pora
  • kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku
  • oliwa extra virgin - 2 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sos rybny - 4 łyżki
  • nitki szafranu - 2 szczypty
  • sól do smaku
  • do podania
  • oliwa extra virgin
  • listki natki pietruszki
  • posiekany szczypiorek
  • cytryna (umyta, sparzona i pokrojona w cząstki razem ze skórką) - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na bulion ugotować bulion, powoli i pod przykryciem. Po wyłączeniu gazu zostawić na około pół godziny, następnie przecedzić i odstawić na bok. Bulion można przygotować znacznie wcześniej (nawet dzień wcześniej).
  2. Owoce morza należy rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ściereczce. Na patelni (Jeśli macie patelnię do paelli to super, jeśli nie, wystarczy zwykła patelnia o standardowej średnicy ok. 28 cm) rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek! Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć. Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok.
  3. Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając, smażyć przez około 4 minuty.
  4. Teraz dodać starty czosnek i puszkę pomidorów. Mieszając smażyć na dość dużym ogniu, nie więcej niż 3 minuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając, aby całość ładnie pyrkała na ogniu.
  5. Mieszamy ostatni raz i na wierzch dajemy nasze wszystkie owoce morza, przykrywamy folią aluminiową (nie pokrywką!) i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy już. Po tym czasie wyłączamy gaz i ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii. Po 5 minutach ściągamy folię.
  6. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo - kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed owocami morza. Po tym daniu im przejdzie. Moje dzieci wychowane na kuchni włoskiej, bez obaw sięgnęły po to hiszpańskie danie. W domu unosił się zapach cytryny, pietruszki i roześmianych,gwarnych portów rybackich. Buen provecho!