Paella z owocami morza i kurczakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż okrągły, np. arborio - 250 gramów
  • krewetki w pancerzach, najlepiej z głowami - 12 sztuk
  • małże - 12 sztuk
  • pierścienie kałamarnicy - 200 gramów
  • małże - 8 sztuk
  • cebula - 20 gramów
  • czosnek - 10 gramów
  • udka z kurczaka bez kości i skóry - 300 gramów
  • papryka zielona - 0.5 sztuk
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • pomidory - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • nitki szafranu - 1 opakowanie
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.
  3. Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.
  4. Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.
  5. Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.