Paella z owocami morza i kurczakiem

12


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ryż okrągły, np. arborio250 gramów
krewetki w pancerzach, najlepiej z głowami12 sztuk
małże12 sztuk
pierścienie kałamarnicy200 gramów
małże8 sztuk
cebula20 gramów
czosnek 10 gramów
udka z kurczaka bez kości i skóry300 gramów
papryka zielona0.5 sztuk
papryka czerwona0.5 sztuk
pomidory2 sztuki
oliwa z oliwek2 łyżki
nitki szafranu1 opakowanie
Rosół z kury Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.
Krok 3
Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.
Krok 4
Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.
Krok 5
Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl