Paella z owocami morza
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż parboiled - 1 szklanka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • bulion drobiowy - 1.5 szklanek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • krewetki - 12 sztuk
  • małże - 8 sztuk
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 20 mililitrów
  • świeży tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie przesmaż pokrojonego w paski kurczaka. Dodaj pokrojone w paski – papryki oraz cebulę. Smaż chwilę.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka i warzyw. Następnie wsyp ryż, kurkumę, dodaj rozkruszoną kostkę Knorr i wymieszaj.
  3. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 15 minut pod przykryciem.
  4. Odkryj naczynie, na wierzchu gotującego się ryżu, ułóż krewetki oraz małże w muszlach. Ponownie przykryj i gotuj jeszcze 5-8 minut.
  5. Po tym czasie odkryj naczynie, wymieszaj ryż z owocami morza, udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.