Pałki kurczaka z cytryną i miodem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 700 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • miód lipowy - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • segmenty wycięte z 2 cytryn
  • kilka gałązek tymianku
  • Ketchup Hellmann’s Pikantny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.
  2. Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.
  3. Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.