Pałki z kurczaka marynowane w piwie

126


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
pałki kurczaka12 sztuk
Ketchup Hellmann's Pikantny50 mililitrów
cukier muscovado3 łyżki
oliwa z oliwek30 mililitrów
Przyprawa do grilla Knorr2 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz0.5 łyżeczek
kminek0.5 łyżeczek
pieprz cayenne0.5 łyżeczek
ząbki czosnku2 sztuki
posiekana szalotka 3 łyżki
posiekana natka pietruszki0.5 szklanek
piwo100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 2
W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
Krok 3
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl