Pałki z kurczaka marynowane w piwie
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki kurczaka - 12 sztuk
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 50 mililitrów
  • cukier muscovado - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczek
  • Kminek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • posiekana szalotka - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 0.5 szklanek
  • piwo - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  2. W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
  3. Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.