| |||||||||
| Składniki | ||
| pałki kurczaka | 12 sztuk | |
| Ketchup Hellmann's Pikantny | 50 mililitrów | |
| cukier muscovado | 3 łyżki | |
| oliwa z oliwek | 30 mililitrów | |
| Przyprawa do grilla Knorr | 2 łyżki | |
| świeżo mielony czarny pieprz | 0.5 łyżeczek | |
| kminek | 0.5 łyżeczek | |
| pieprz cayenne | 0.5 łyżeczek | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| posiekana szalotka | 3 łyżki | |
| posiekana natka pietruszki | 0.5 szklanek | |
| piwo | 100 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. |
| Krok 2 |
| W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. |
| Krok 3 |
| Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas. |
| Autor: przepisy.pl |