|
Składniki | ||
pałki kurczaka | 12 sztuk | |
Ketchup Hellmann's Pikantny | 50 mililitrów | |
cukier muscovado | 3 łyżki | |
oliwa z oliwek | 30 mililitrów | |
Przyprawa do grilla Knorr | 2 łyżki | |
świeżo mielony czarny pieprz | 0.5 łyżeczek | |
kminek | 0.5 łyżeczek | |
pieprz cayenne | 0.5 łyżeczek | |
ząbki czosnku | 2 sztuki | |
posiekana szalotka | 3 łyżki | |
posiekana natka pietruszki | 0.5 szklanek | |
piwo | 100 mililitrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. |
Krok 2 |
W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. |
Krok 3 |
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas. |
Autor: przepisy.pl |