Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pałki z kurczaka marynowane - 5 sztuk
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • czerwone wino - 0.5 szklanek
  • marchewka - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj olej i przyprawę Knorr. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na 20 minut aby się zamarynowało.
  2. Rozgrzej lekko patelnię i usmaż kawałki kurczaka aby były rumiane z wszystkich stron. Po chwili wlej wino i poczekaj aż w połowie odparuje.
  3. Sos Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.
  4. Wszystko przykryj i duś ok. 15 minut.
  5. Do miski w której marynowało się mięso dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
  6. Następnie dodaj warzywa do kurczaka, wymieszaj i duś kolejne 15 minut.
  7. Po tym czasie kurczak jest już miękki, a sos połączył się z marchewką. Najlepiej podawaj z domowymi kluseczkami.