Paluchy serowe do piwa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • twaróg - 150 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 1 sztuka
  • maku - 2 łyżki
  • kminek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść i przestudź.
  2. W misce lekko wymieszaj mikserem mąkę, Kasię, proszek do pieczenia i sól.
  3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, dodaj twaróg i zagnieć na elastyczne ciasto.
  4. Na podsypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na prostokąt o krótszym boku 15 cm i o grubości około 4 mm.
  5. Radełkiem potnij placek na paluchy o wymiarach 1x15cm.
  6. Paluchy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Posyp makiem lub kminkiem.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 st.C(termoobieg).