Paluszki czekoladowo-pomarańczowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 175 st. °C

Składniki:

  • cukier puder - 3 dekagramy
  • esencja pomarańczowa - 1 łyżka
  • mąka - 1.6 szklanek
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • drobno pokrojona czekolada - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ucieramy Kasię z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy esencję pomarańczową.
  3. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę zwykłą i kukurydzianą, dodajemy sól i łączymy z przygotowaną masą.
  4. Ucieramy, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody, aby lepiej się wyrabiało. Formujemy paluszki długości 5 cm.
  6. Pieczemy na suchej blasze.
  7. Odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Rozpuszczamy czekoladę i Kasię.
  9. Wystudzone ciasteczka polewamy gorącą czekoladą.