Paluszki z kurczaka z przyprawą Cajun - VIDEO
  • 40 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa Cajun Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • bułka tarta typu panko - 100 gramów
  • płatki kokosowe lub migdałowe - 50 gramów
  • olej do smażenia - 100 mililitrów
  • musztarda - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 3 łyżki
  • sos Tabasco - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, a w drugim bułkę tartą z płatkami kokosowymi lub migdałowymi. W trzecim natomiast roztrzep jajka z odrobiną soli.
  2. Miód wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco.
  3. Piersi kurczaka pokrój w długie paski grubości ok. 1 cm i oprósz obficie przyprawą Cajun Knorr. Następnie obtocz je najpierw w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce.
  4. Paluszki z kurczaka smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby były wysmażone w środku. Podawaj z sosem miodowo-musztardowym.