Pancakes - amerykańskie naleśniki z czereśniami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 135 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mleko - 130 gramów
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder do miski.
  2. Do osobnej miski wrzucić jajko, mleko oraz roztopione masło i wymieszać do całkowitego połączenia.
  3. Mieszaninę wlać do miski z mąką i widelcem mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy i odstawić na chwilę.
  4. Na patelni rozgrzać masło lub olej i nakładać łyżką ciasto. Piec, aż pojawią się pęcherzyki i naleśnik się przyrumieni. Nastepnie odwrócić na drugą stronę.
  5. Czereśnie bez pestek zmiksować za pomocą bleandera na gładką masę i polać naleśniki.