Przygotowanie |
Krok 1 |
KRUCHE CIASTO: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, Kasia oraz 6 żółtek wyrobić i zagnieść. |
Krok 2 |
BEZA: 6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo i małymi partiami cukier puder (1,5 szklanki). Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. |
Krok 3 |
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyrównać na blasze. Posmarować dżemem, wyłożyć masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Ostudzić. |
Krok 4 |
MASA KREMOWA: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami dodać mąki, wymieszać i dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masę ostudzić. Kasię utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, dodać amaretto i zmiksować. |
Krok 5 |
Ostudzone ciasto kruche przekroić na pół, przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny. |