PANI WALEWSKA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtka - 6 sztuk
  • masa kremowa
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • likier amaretto lub rum - 3 łyżki
  • beza
  • białka - 6 sztuk
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 opakowanie
  • płatki migdałowe - 120 gramów

Sposób przygotowania:

  1. KRUCHE CIASTO: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, Kasia oraz 6 żółtek wyrobić i zagnieść.
  2. BEZA: 6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo i małymi partiami cukier puder (1,5 szklanki). Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyrównać na blasze. Posmarować dżemem, wyłożyć masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Ostudzić.
  4. MASA KREMOWA: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami dodać mąki, wymieszać i dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masę ostudzić. Kasię utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, dodać amaretto i zmiksować.
  5. Ostudzone ciasto kruche przekroić na pół, przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.