PANI WALEWSKA

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna0.5 kilogramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
cukier puder0.5 szklanek
żółtka6 sztuk
Masa kremowa:
mleko2 szklanki
mąka pszenna3 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
żółtka2 sztuki
cukier3 łyżki
cukier wanliowy 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
likier amaretto lub rum3 łyżki
Beza:
białka6 sztuk
cukier puder1.5 szklanek
mąka ziemniaczana1 łyżka
dżem z czarnej porzeczki1 opakowanie
płatki migdałowe 120 gramów
Przygotowanie
Krok 1
KRUCHE CIASTO: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, Kasia oraz 6 żółtek wyrobić i zagnieść.
Krok 2
BEZA: 6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo i małymi partiami cukier puder (1,5 szklanki). Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyrównać na blasze. Posmarować dżemem, wyłożyć masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Ostudzić.
Krok 4
MASA KREMOWA: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami dodać mąki, wymieszać i dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masę ostudzić. Kasię utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, dodać amaretto i zmiksować.
Krok 5
Ostudzone ciasto kruche przekroić na pół, przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl