Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. |
Krok 2 |
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało. |
Krok 3 |
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a
następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem. |
Krok 4 |
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C |
Krok 5 |
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. |
Krok 6 |
Na podpieczone
placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut. |
Krok 7 |
Zostaw do całkowitego wystygnięcia. |
Krok 8 |
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami. |
Krok 9 |
Masę jajeczną wlej do
gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. |
Krok 10 |
Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia. |
Krok 11 |
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy. |
Krok 12 |
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem |
Krok 13 |
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. |