Pani Walewska (Pychotka)

1


Łatwe


60 min.


12 os.

Składniki
Margaryna Kasia1 opakowanie
Mąka pszenna 500 gramów
Cukier125 gramów
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Jajka4 sztuki
Cukier puder2 szklanki
Mąka ziemniaczana2 łyżki
Płatki migdałowe50 gramów
Dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
Margaryna Kasia1 sztuka
Mleko500 gramów
Mąka ziemniaczana2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Żółtka jaj3 sztuki
Cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
Krok 2
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.
Krok 3
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C
Krok 5
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
Krok 7
Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
Krok 9
Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Krok 10
Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.
Krok 11
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
Krok 12
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Autor: Małgorzata MarchewkaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl