Pani Walewska (Pychotka)
  • 60 minut
  • 12 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Margaryna Kasia - 1 opakowanie
  • Mąka pszenna - 500 gramów
  • Cukier - 125 gramów
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajka - 4 sztuki
  • Cukier puder - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Płatki migdałowe - 50 gramów
  • Dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik
  • Margaryna Kasia - 1 sztuka
  • Mleko - 500 gramów
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Żółtka jaj - 3 sztuki
  • Cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
  2. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.
  3. Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C
  5. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  6. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
  7. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  8. Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
  9. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
  10. Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.
  11. Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
  12. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem
  13. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.