Pani Walewska (Pychotka)

1


Łatwe


60 min.


12 os.

Składniki
Margaryna Kasia1 opakowanie
Mąka pszenna500 gramów
Cukier125 gramów
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Jajka4 sztuki
Cukier puder2 szklanki
Mąka ziemniaczana2 łyżki
Płatki migdałowe50 gramów
Dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
Margaryna Kasia1 sztuka
Mleko500 gramów
Mąka ziemniaczana2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Żółtka jaj3 sztuki
Cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
Krok 2
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.
Krok 3
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C
Krok 5
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
Krok 7
Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
Krok 9
Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Krok 10
Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.
Krok 11
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
Krok 12
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Autor: Małgorzata MarchewkaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl