Panierowane kawałki camembert z rukolą
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • sałata rzymska - 2 sztuki
  • liście rukoli - 100 gramów
  • szynka parmeńska - 8 plastrów
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • czerwona cykoria - 1 sztuka
  • orzechy pistacjowe - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • maliny świeże lub mrożone - 100 gramów
  • ser camembert - 2 sztuki
  • bułka tarta typu panko - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • chleb razowy kromki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone maliny i musztardę połącz z oliwą, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr. Całość zmiksuj przetrzyj przez sito.
  2. Liście sałaty rozdziel, umyj, osusz i połącz całe liście w bukiet, ułóż je na talerzu. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, dodaj do sałaty. Na talerzu ułóż po dwa plastry szynki.
  3. Ser camembert pokrój w małe około 2 cm kawałki, panieruj je w jajku i bułce panko. Ser usmaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor.
  4. Kromki chleba włóż do opiekacza do kanapek, mocno ściśnij i opiecz, aż kromki zrobią się chrupiące. Połóż je między sałatę a szynkę. Całość obficie polej sosem winegret z malinami i oprósz orzechami.