Panierowane prawdziwki

Składniki:

  • pieprz
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • sól
  • mleko - 2 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 0.5 szklanek
  • masło - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • śmietanka - 3 łyżki
  • suszone kapelusze prawdziwków - 16 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone grzyby zalej mlekiem i zostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości.
  2. Jajka rozkłóć ze śmietanką.
  3. Kapelusze oprósz solą i pieprzem, obtaczaj w mące , zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
  4. Rozgrzewaj po łyżce masła i partiami wkładaj panierowane grzyby, smaż z obu stron na złoto.
  5. Wyłóż na półmisek i obłóż kawałeczkami pozostałego masła udekoruj listkami natki.