Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • tofu - 2 opakowania
  • olej sezamowy - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • klasyczna bułka tarta lub japońska panko - 250 gramów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka ryżowa - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Tofu rozpakuj, osusz lekko i przekrój wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry.
  2. Na drobnej tarce zetrzyj czosnek. Wymieszaj z olejem sezamowym oraz Imbirem Knorr tworząc marynatę. Nasmaruj plastry tofu.
  3. Bułkę tartą wymieszaj z Kurkumą Knorr i ziarnami sezamu, a także solą.
  4. Jajka roztrzep i wlej na duży płaski talerz. W kolejnym przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
  5. Teraz panieruj zamarynowane tofu tak jak się panieruję kotlety schabowe. Zacznij od mąki, następnie jajko i bułkę tartą.
  6. Zapanierowane tofu smaż na patelni z olejem aż będzie rumiane i chrupiące. Przed podaniem odsącz lekko na ręczniku papierowym.