Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • papryka zielona - 6 sztuk
  • ryż - 100 gramów
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • świeże kurki - 25 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, skruszone mini kostki Knorr, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki.
  2. Wstawić papryki do blaszki posypać pieprzem z wierzchu. Podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i dusić 40 minut, a następnie na 10 minut włączyć jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać ciepłe.