Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami

2


Średnie


60 min.


3 os.

Składniki
papryka zielona6 sztuk
ryż100 gramów
mięso mielone wołowo-wieprzowe500 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
świeże kurki25 dekagramów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, skruszone mini kostki Knorr, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki.
Krok 2
Wstawić papryki do blaszki posypać pieprzem z wierzchu. Podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i dusić 40 minut, a następnie na 10 minut włączyć jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać ciepłe.
Autor: PiotrekPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl