| |||||||||
| Składniki | ||
| papryka zielona | 6 sztuk | |
| ryż | 100 gramów | |
| mięso mielone wołowo-wieprzowe | 500 gramów | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr | 1 sztuka | |
| świeże kurki | 25 dekagramów | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, skruszone mini kostki Knorr, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki. |
| Krok 2 |
| Wstawić papryki do blaszki posypać pieprzem z wierzchu. Podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i dusić 40 minut, a następnie na 10 minut włączyć jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać ciepłe. |
| Autor: Piotrek |