Papryka nadziewana ziemniakami

Składniki:

  • por - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 5 dekagramów
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • ugotowane ziemniaki - 70 dekagramów
  • pestki słonecznika - 4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana - 3 łyżki
  • ostry ser żółty - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zmiel, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryk zetnij wierzch i dokładnie oczyść wewnątrz.
  3. Pora pokrój w krążki, a boczek w kostkę. Podsmaż na maśle*.
  4. Wymieszaj ze słonecznikiem, ziemniakami i około 0.6 sera, przypraw.
  5. Farszem napełnij papryki, przykryj wierzchami, wstaw do głębokiej blachy, wlej bulion i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Posyp pozostałym serem i piecz jeszcze przez 15 minut. Posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.