Papryka zapiekana z serem halloumi

Składniki:

  • czerwona papryka - 6 sztuk
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • mięta - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • orzeszki piniowe - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, rozkrój na połówki i usuń gniazda nasienne i elementy białe. Nasmaruj warzywna oliwą i ułóż na blaszce otworem do góry.
  2. Czosnek posiekaj drobniutko, z cytryny zetrzyj skórkę. Czosnek ułóż we wgłębieniach papryki, dodaj kawałki pokrojonego sera, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe i listki świeżej mięty.
  3. Skrop oliwą i odrobiną soku z cytryny, oprósz ziołami i przyprawami.
  4. Zapiekaj papryczki z serem halloumi przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Potrawę podawaj na gorąco.