Przygotowanie |
Krok 1 |
Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pora i paprykę również pokrój drobno w kosteczkę. Mięso wymieszaj z warzywami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mieloną papryką. Gotową masę mięsną odstawiamy na 2 godziny do lodówki. |
Krok 2 |
Do masy dodajemy otręby i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. |
Krok 3 |
Puree: ziemniaki i selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody włóż warzywa i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zblenduj lub dokładnie utłucz tłuczkiem na gładką masę. Puree wymieszaj z Florą ProActiv. |
Krok 4 |
Przygotuj surówkę: Do odcedzonej kapusty dodaj jabłko utarte na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z aksamitnym puree ziemniaczano-selerowym posypanym koperkiem i surówką. |