Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty

3


Średnie


45 min.


1 os.

Składniki
filet z piersi kurczaka bez skóry, surowy1 sztuka
jajka0.5 sztuk
por posiekany w kostkę2 łyżki
cienki pasek czerwonej papryki2 sztuki
natka pietruszki0.5 łyżeczek
otręby pszenne, mielone1 łyżka
skrobia ziemniaczana1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżeczka
ziemniaki1 sztuka
seler korzeniowy1 plaster
Flora ProActiv2 łyżeczki
koperek1 łyżeczka
kapusta kiszona czerwona0.5 szklanek
jabłko0.5 sztuk
mała cebula0.5 sztuk
oliwa z oliwek0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pora i paprykę również pokrój drobno w kosteczkę. Mięso wymieszaj z warzywami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mieloną papryką. Gotową masę mięsną odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2
Do masy dodajemy otręby i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Krok 3
Puree: ziemniaki i selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody włóż warzywa i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zblenduj lub dokładnie utłucz tłuczkiem na gładką masę. Puree wymieszaj z Florą ProActiv.
Krok 4
Przygotuj surówkę: Do odcedzonej kapusty dodaj jabłko utarte na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z aksamitnym puree ziemniaczano-selerowym posypanym koperkiem i surówką.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl