Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty
  • 45 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka bez skóry, surowy - 1 sztuka
  • jajka - 0.5 sztuk
  • por posiekany w kostkę - 2 łyżki
  • cienki pasek czerwonej papryki - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 łyżeczek
  • otręby pszenne, mielone - 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • ziemniaki - 1 sztuka
  • seler korzeniowy - 1 plaster
  • Flora ProActiv - 2 łyżeczki
  • koperek - 1 łyżeczka
  • kapusta kiszona czerwona - 0.5 szklanek
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • mała cebula - 0.5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pora i paprykę również pokrój drobno w kosteczkę. Mięso wymieszaj z warzywami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mieloną papryką. Gotową masę mięsną odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Do masy dodajemy otręby i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
  3. Puree: ziemniaki i selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody włóż warzywa i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zblenduj lub dokładnie utłucz tłuczkiem na gładką masę. Puree wymieszaj z Florą ProActiv.
  4. Przygotuj surówkę: Do odcedzonej kapusty dodaj jabłko utarte na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z aksamitnym puree ziemniaczano-selerowym posypanym koperkiem i surówką.