|
Składniki | ||
piersi kurczaka | 4 sztuki | |
cebula | 2 sztuki | |
ząbek czosnku | 3 sztuki | |
słodka papryka | 3 łyżki | |
zielona papryka | 2 sztuki | |
pieczarki | 500 gramów | |
białe wino | 100 mililitrów | |
gęsta śmietana 18% | 50 mililitrów | |
groszek konserwowy | 2 sztuki | |
posiekana zielona pietruszka do posypania | ||
mąka | 1 szklanka | |
jaja | 2 sztuki | |
mleko | 1 szklanka | |
sól | 1 łyżka | |
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek. |
Krok 2 |
Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni. |
Krok 3 |
Podajemy posypane natką pietruszki. |
Autor: yobada |