Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
piersi kurczaka4 sztuki
cebula2 sztuki
ząbek czosnku3 sztuki
słodka papryka3 łyżki
zielona papryka2 sztuki
pieczarki500 gramów
białe wino100 mililitrów
gęsta śmietana 18% 50 mililitrów
groszek konserwowy2 sztuki
posiekana zielona pietruszka do posypania
mąka1 szklanka
jaja2 sztuki
mleko1 szklanka
sól1 łyżka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.
Krok 2
Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.
Krok 3
Podajemy posypane natką pietruszki.
Autor: yobadaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl