| 
 | |||||||||
| Składniki | ||
| piersi kurczaka | 4 sztuki | |
| cebula | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 3 sztuki | |
| słodka papryka | 3 łyżki | |
| zielona papryka | 2 sztuki | |
| pieczarki | 500 gramów | |
| białe wino | 100 mililitrów | |
| gęsta śmietana 18% | 50 mililitrów | |
| groszek konserwowy | 2 sztuki | |
| posiekana zielona pietruszka do posypania | ||
| mąka | 1 szklanka | |
| jaja | 2 sztuki | |
| mleko | 1 szklanka | |
| sól | 1 łyżka | |
| Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 1 sztuka | 
| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek. | 
| Krok 2 | 
| Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni. | 
| Krok 3 | 
| Podajemy posypane natką pietruszki. | 
| Autor: yobada |