Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • piersi kurczaka - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • słodka papryka - 3 łyżki
  • zielona papryka - 2 sztuki
  • pieczarki - 500 gramów
  • białe wino - 100 mililitrów
  • gęsta śmietana 18% - 50 mililitrów
  • groszek konserwowy - 2 sztuki
  • posiekana zielona pietruszka do posypania
  • mąka - 1 szklanka
  • jaja - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.
  2. Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.
  3. Podajemy posypane natką pietruszki.