Paprykowy Stroganoff z kurczaka
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 500 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 250 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • oliwa - 30 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piersi opłucz i pokrój w paski. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i przesmaż na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso zdejmij z patelni.
  2. Papryki i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej ponownie tę samą patelnię i przesmaż na niej warzywa, oprósz mąką.
  3. Wlej szklankę wody i mieszając rózgą doprowadź do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i ponownie zagotuj.
  4. Sos dopraw Bulionetką drobiową Knorr oraz pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem.
  5. Gotowy sos połącz z kurczakiem. Zagotuj i podawaj.