Papugowe ciasto

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
olej0.5 szklanek
mąka pszenna2 szklanki
cukier1.5 szklanek
jajka6 sztuk
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao1 łyżka
kisiel wiśniowy1 opakowanie
cukier wanliowy 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia1 gram
kisiel cytrynowy1 opakowanie
suchy mak.0.5 szklanek
barwnik spożywczy czerwony1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać.
Krok 2
Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Krok 3
Białka ubić na sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.
Krok 4
Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Krok 5
Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Krok 6
Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl