Papugowe ciasto
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olej - 0.5 szklanek
  • kisiel cytrynowy - 1 opakowanie
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • barwnik spożywczy czerwony - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżka
  • suchy mak. - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać.
  2. Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.
  4. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
  5. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
  6. Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka.