Pascha bakaliowo-czekoladowa
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • twaróg tłusty - 1 kilogram
  • cukier - 250 gramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • śmietanka 30% - 200 mililitrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • skórka kandyzowana - 100 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • czekolada gorzka - 1 opakowanie
  • czekolada biała - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżka
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i 1/2 śmietanki. Ustaw garnek w kąpieli wodnej i ubijaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
  2. Miękką Kasię utrzyj w misce dodając partiami ser i masę jajeczną. Masę podziel na dwie części. Żelatynę namocz w połowie pozostałej śmietanki, aby napęczniała.
  3. Czekoladę gorzką rozpuść na parze i wymieszaj mikserem z jedną częścią masy serowej. Czekoladę białą również rozpuść na parze razem z resztą śmietanki i napęczniałą żelatyną. Wymieszaj z drugą częścią masy serowej.
  4. Do jasnej masy serowej dodaj skórkę pomarańczową, do masy ciemnej dodaj rodzynki. Wymieszaj.
  5. Dno dużej miski wyłóż gazą. Do formy włóż najpierw jasną, a następnie ciemną masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Stężałą paschę wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami.