Pascha bakaliowo-czekoladowa

38


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
twaróg tłusty 1 kilogram
cukier250 gramów
żółtka4 sztuki
śmietanka 30%200 mililitrów
cukier waniliowy1 opakowanie
skórka kandyzowana100 gramów
rodzynki100 gramów
czekolada gorzka1 opakowanie
czekolada biała100 gramów
żelatyna1 łyżka
bakalie1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
W garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i 1/2 śmietanki. Ustaw garnek w kąpieli wodnej i ubijaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Krok 2
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając partiami ser i masę jajeczną. Masę podziel na dwie części. Żelatynę namocz w połowie pozostałej śmietanki, aby napęczniała.
Krok 3
Czekoladę gorzką rozpuść na parze i wymieszaj mikserem z jedną częścią masy serowej. Czekoladę białą również rozpuść na parze razem z resztą śmietanki i napęczniałą żelatyną. Wymieszaj z drugą częścią masy serowej.
Krok 4
Do jasnej masy serowej dodaj skórkę pomarańczową, do masy ciemnej dodaj rodzynki. Wymieszaj.
Krok 5
Dno dużej miski wyłóż gazą. Do formy włóż najpierw jasną, a następnie ciemną masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Krok 6
Stężałą paschę wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl