Pascha wielkanocna
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • - °C

Składniki:

  • biały ser półtłusty - 75 dekagramów
  • jajko ugotowane na twardo - 10 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 25 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • orzechy - 10 dekagramów
  • migdały - 10 dekagramów
  • skórka pomarańczowa - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, wystudzić, obrać i drobno pokroić.
  2. Ser zmielić.
  3. Z jaj wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito, utrzeć z Kasią i cukrem.
  4. Stopniowo dodawać zmielony ser, utartą wanilię lub cukier waniliowy, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  5. Formę, do której chcemy włożyć masę, wyłożyć folią spożywczą, wypełnić masą serową i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.