Pascha z owocami kandyzowanymi

Składniki:

  • owoce kandyzowane - 1 opakowanie
  • tłuste mleko - 2 litry
  • śmietana - 450 mililitrów
  • żółtko - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • aromat waniliowy - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wytrąci się ser.
  3. Ser odcedzamy na sicie, na drobnych oczkach i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Kasię ucieramy z cukrem na gładką masę i mieszamy z serem.
  5. Dodajemy aromat i owoce kandyzowane (część odkładamy do posypania na wierzch).
  6. Całość mieszamy i wlewamy do formy.
  7. Wstawiamy do lodówki, by ser stężał.
  8. Przed podaniem dekorujemy owocami kandyzowanymi.