Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na pastę
  • jajka - 2 sztuki
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 1 łyżka
  • cykoria - 60 gramów
  • orzechy włoskie - 8 sztuk
  • pieprz cayenne - 0.25 łyżeczek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.25 łyżeczek
  • na pomidorowe grzanki
  • bagietka, kromki - 4 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • oregano - 0.5 łyżeczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • wybrane kiełki - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.
  3. Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.
  4. Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
  5. Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.