Pasta z dyni
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia np. łososiowa lub dowolna inna - 1 kilogram
  • cebulka szalotka - 6 sztuk
  • olej z pestek dyni - 2 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • gęste kokosowe mleko - 3 łyżki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • pestki z dyni - 2 łyżki
  • kolendra - 1 pęczek
  • pasta z ostrej papryki np. harisy lub sambal olek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.
  2. Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.
  3. Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.