Pasta z groszku
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mrożony zielony groszek - 500 gramów
  • cebula średniej wielkości - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • chudy biały ser - 200 gramów
  • mięta - 1 pęczek
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • sok z połówki cytryny - 25 mililitrów
  • czarnuszka - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.
  4. Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.
  5. Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.