Pasta z soczewicy do chleba

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 5 łyżek
  • majeranek
  • olej - 2 łyżki
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • nasiona soczewicy zielonej - 250 gramów
  • główka selera - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa drobno pokrój. Natkę drobno posiekaj.
  2. Soczewicę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora zalej wrzącą wodą i ugotuj. Dodaj majeranek.
  3. Cebulę pokrój i podsmaż.
  4. Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj w blenderze.
  5. Dodaj cebulę i posiekaną natkę pietruszki.