Pasta zielona z tuńczykiem

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 4 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • szpinak - 100 gramów
  • majonez - 2 łyżki
  • tuńczyk w puszce - 1 opakowanie
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz.
  2. Umyj szpinak, a następnie wrzuć go do lekko osolonego wrzątku. Odsącz.
  3. Czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Tuńczyka odsącz.
  4. Szpinak przetrzyj przez sito i utrzyj na jednolitą masę z sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem, majonezem i tuńczykiem.
  5. Posiekaj jajka i dodaj do masy.
  6. Dopraw pieprzem, wymieszaj i schłódź. Posyp zieloną pietruszką.