PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • cukier puder - 50 dekagramów
  • białko - 1 sztuka
  • krople miętowe - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • czekolada mleczna - 30 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Z cukru odsypać 1 łyżkę, resztę wsypać do miski, dodać białko, sok z cytryny i krople miętowe, zagnieść na elastyczną, plastyczną masę (w razie potrzeby dodać trochę cukru pudru).
  2. Rozwałkować, podsypując odłożonym cukrem na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać kieliszkiem krążki.
  3. Odstawić do przesuszenia na 2-3 godziny.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Miętowe krążki zanurzać w czekoladzie, wyjmować za pomocą widelca i odkładać na folię aluminiową.
  6. Odstawić na kilka godzin.
  7. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pudełku każdą warstwę, przekładając papierem śniadaniowym.