Paszteciki mięsne w cieście francuskim
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • kajzerka - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • kapary - 2 łyżki
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • ser żółty, najlepiej gruyere - 100 gramów
  • rukola - 200 gramów
  • małe chili - 1 sztuka
  • ciasto francuskie - 500 gramów
  • pomidory pelati krojone - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.
  2. W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.
  3. Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.
  4. Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.
  5. W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.