Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mięso mielone z indyka - 250 gramów
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • gotowe ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • gęsty jogurt - 150 mililitrów
  • świeża bazylia - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój czosnek. Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy przestanie być różowe. Dodaj 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  2. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się w trakcie pieczenia.
  3. Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.