Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

145


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ząbek czosnku1 sztuka
mięso mielone z indyka250 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
posiekana natka pietruszki2 łyżki
gotowe ciasto francuskie1 opakowanie
gęsty jogurt naturalny150 mililitrów
świeża bazylia2 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj zioła i warzywa. Ząbek czosnku obierz z łupinek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki oraz bazylię pokrój bardzo drobno. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i gdy będzie dobrze rozgrzana, wrzuć mięso mielone i smaż, często mieszając tak długo, aż stanie się sypkie i straci różowy kolor. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej do 200°C.
Krok 2
Do mięsa dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Całość wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 min. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku około 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak, aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, dzięki czemu nie rozpadną się w trakcie pieczenia.
Krok 3
Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl