Paszteciki z mięsem

8


Średnie


60 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna300 gramów
margaryna200 gramów
jajka1 sztuka
sól1 łyżeczka
śmietana kwaśna 18%100 gramów
mięso drobiowe 500 gramów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Jajko do posmarowania ciasta1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Delikat przyprawa w  płynie Knorr1 łyżeczka
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr2 sztuki
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso ugotować z dodatkiem kostki drobiowej Knorr. Mięso zmielić w maszynce. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić smażoną cebulką Knorr, czosnkiem Knorr, przyprawą w płynie Knorr oraz solą i pieprzem.
Krok 2
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
Krok 3
Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.
Krok 4
Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe paszteciki podaję z kremem z kurek Knorr przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Autor: ilka_86Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl