Paszteciki z mięsem
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 18% - 100 gramów
  • mięso drobiowe - 500 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Jajko do posmarowania ciasta - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżeczka
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ugotować z dodatkiem kostki drobiowej Knorr. Mięso zmielić w maszynce. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić smażoną cebulką Knorr, czosnkiem Knorr, przyprawą w płynie Knorr oraz solą i pieprzem.
  2. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
  3. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.
  4. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe paszteciki podaję z kremem z kurek Knorr przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.