Paszteciki z mięsem i kapustą

Składniki:

  • łopatka bez kości - 1 kilogram
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • kapusta kiszona - 800 gramów
  • cebula - 3 sztuki
  • kminek - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa do smażenia
  • ciasto:
  • mąka - 1.5 kilogramów
  • jajko - 3 sztuki
  • masło - 200 gramów
  • drożdże - 50 gramów
  • śmietana kwaśna - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i duś na maśle z dodatkiem oleju. Dodaj mięso, kapustę. Przypraw pieprzem. Smaż kilka minut. Ostudź.
  3. Wierzch posmaruj roztrzepanym, pozostałym jajkiem i posyp kminkiem. Piecz w piekarniki w temp 180 stopni, aż będą miały złoty kolor.
  4. Mięso ugotuj w wodzie z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr do miękkości. Ostudz i zmiel.
  5. Przesianą mąkę posiekaj nożem z masłem. Dodać 2 jajka, drożdże, śmietanę i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
  6. Ciasto rozwałkuj i wykrój prostokąty 6x8 cm. Na środek każdego nałóż porcję farszu. Zwiń w rulon, zlep.