Paszteciki z orzechami pecan
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki) - 800 gramów
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • orzechy pekan - 30 gramów
  • makaron drobny - 0.5 szklanek
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bazylia (może być suszona) - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • parmezan starty - 50 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • olej - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po wystudzeniu obierz ziemniaki ze skórki. Z lekko ciepłego miąższu zrób puree.
  2. Makaron ugotuj aż będzie miękki. Następnie odcedź go i dodaj do puree.
  3. Teraz dodaj do mieszanki starty parmezan, posiekany czosnek, kruszone orzechy, bazylię, bułkę tartą oraz zawartość opakowania zupy Knorr.
  4. Wymieszaj dokładnie ciasto. Masa powinna być dość gęsta. Uformuj teraz małe paszteciki.
  5. Każdy pasztecik panieruj w mące i smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami.