Pasztet domowy
  • 90 minut
  • 7 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wieprzowe i wołowe - 1 kilogram
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • podgardle - 200 gramów
  • wątróbka drobiowa - 200 gramów
  • boczek - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • grzyby suszone - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • jałowiec - 4 sztuki
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • smalec - 2 łyżki
  • woda - 700 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
  3. Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
  4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.